به گزارش خودمونی، هفت قلم آرایش یکی از مفاهیمی است که از زمانهای قدیم و دوران باستان در ایران و شرق وجود داشته و برای زیبایی و آرایش بانوان استفاده میشد، این مواد و ابزارها نشان از اهمیتی که ایرانیان باستان به زیبایی و آرایش میدادند و نقش مهمی در فرهنگ و تاریخ زنان ایران داشتهاند.
آرایش زنان در ایران باستان بر هفت خط بوده و امروزه هم مفهوم «هفت قلم آرایش» به عنوان یک اصطلاح در فرهنگ عامه ما رواج دارد، اما از کجا شکل گرفته است که به آرایش زنانه، هفت قلم گفته میشود؟
بیشتر بخوانید:
اهدای ۱۰۵ الاغ توسط دولت آمریکا به ایران + علت چه بود؟
بازی منچ برای کدام کشور است؟ | مخترع بازی منچ کیست؟ + تاریخچه
هفت قلم آرایش به چه معناست و از کجا آمده است؟
عبارت «هفت قلم آرایش» از دوران باستان در ایران بکار میرفته و به معنای آرایش زنانه بوده است، در آن دوران زنان ایرانی برای آرایش خود از هفت ابزار مختلف استفاده میکردند که به آنها «هفت قلم آرایش» میگفتند.
این مفهوم به مجموعه ابزار و موادی اشاره دارد که برای آرایش و زیبایی بانوان استفاده میشدند، این هفت قلم شامل مواردی مانند حنا، بند، وسمه، سرمه، سرخاب، سفیدآب و خال بوده است.
حنا:
از هفت قلم آرایش، حنا یکی از ابزارهای مهم بود که برای رنگآمیزی موها استفاده میشد، این ماده رنگی که یک ماده طبیعی است از دانههای رنگی و برگهای گیاه حنا استخراج میشد و به عنوان رنگدانه برای موها استفاده میشد.
حنا که از برگهای گیاه لاوندر به دست میآید و برای رنگ کردن لب، مو و ناخن استفاده میشود.
بند:
واژه بند به معنای خط یا ردیفی است که بر روی ابروان کشیده میشد و یک نوع از مواد آرایشی است که برای افزایش جلوه و زیبایی پوست استفاده میشود.
بند نیز یکی از موادی بود که برای تزئین موها و ایجاد زیبایی استفاده میشد و به معنای ریسمان یا نخ بوده و زنان از آن برای تزئینات صورت و مو بهره میبردند.
وسمه:
وسمه به معنای رنگ است و زنان از آن برای برای تیره کردن رنگ پوست و جلوگیری از ریزش مو و رنگ کردن مو و ابروها استفاده میکردند.
وسمه نیز یکی از مواد آرایشی بود که برای آرایش چشمها استفاده میشد، این ماده از مواد معدنی تهیه میشد و برای تیره کردن چشمها و افزایش جلوه آنها و ایجاد زیبایی استفاده میشد.
سرمه:
سرمه یک نوع از مواد آرایشی است که امروزه هم به عنوان یکی از ابزارهای آرایشی برای آرایش چشمها مورد استفاده قرار میگیرد، در گذشته نیز برای تیرگی چشمها و افزایش جلوه آنها و همچنین برای تیره کردن رنگ ابرو و همچنین برای تیره کردن پلکها بکار میرفت.
سرخاب:
سرخاب که یک رنگ طبیعی است از موادی بود که برای رنگآمیزی لبها و گونهها استفاده میشد، این ماده از مواد طبیعی تهیه میشد و برای ایجاد رنگ صورت و زیبایی استفاده میشد.
سرخاب به معنای رنگ سرخ یا قرمز است و نوعی آب خوشبو بود که از گلهای خاص تهیه میشد و برای شستشوی صورت و بهداشت آن مورد استفاده قرار میگرفت، زنان با استفاده از آن گونههای صورت و لب های خود را رنگ میکردند.
سفیدآب:
سفیدآب یک ماده آرایشی است که برای روشن کردن و زیبایی پوست و برای رنگ کردن گونهها به رنگ سفید مورد استفاده قرار می گرفت.
این ماده شبیه سرخاب بود با این تفاوت که خاصیت سفید کننده داشت و برای روشن کردن رنگ پوست مورد استفاده بود و یکی از موادی بود که برای پوشش دادن تیرهترین نقاط صورت و ایجاد رنگدانههای سفید استفاده میشد.
خال:
خال به معنای آرایش چشم است و زنان با کشیدن خطوطی بر روی پلکهای بالایی و پایینی چشمهای خود آرایش میکردند، به عبارت دیگر خال که یک نوع از مواد آرایشی است، به معنای رنگی بود که برای ایجاد ردیفهایی روی گونهها مورد استفاده قرار میگرفت.
خال یکی از ابزارهایی بود که برای تزئین پوست صورت و ایجاد زیبایی و افزایش جلوه آن استفاده میشد، این ماده از مواد طبیعی تهیه میشد و برای تزئین نقاط مختلف صورت و ایجاد زیبایی استفاده میشد.
این هفت قلم آرایش نشان از اهمیتی که مردم ایران باستان به زیبایی و آرایش میدادند، میدهد، از طرفی، استفاده از مواد طبیعی نشان از آگاهی آن زمان از خواص طبیعی و ارزش آنها برای زیبایی بود.
با پیشرفت علم و فناوری، مواد آرایشی و روشهای زیبایی متنوعتر شدهاند، اما هنوز هم برخی از این مواد و روشها در آرایشهای مدرن استفاده میشوند و از تاریخ و فرهنگ آرایش در ایران باستان الهام میگیرند.
بنابراین عبارت «هفت قلم آرایش» به این هفت ابزار سنتی اشاره دارد که زنان در گذشته برای آرایش خود از آنها استفاده میکردند، این عادتهای آرایشی از دوران باستان در ایران ریشه داشته و تاکنون نیز بخشی از فرهنگ ما باقی مانده است.
نتیجه گیری
در نهایت، میتوان گفت که هفت قلم آرایش یکی از مفاهیم مهم و جذاب در زمینه زیبایی و آرایش است که نشان از توجه و اهمیتی که انسانها از دیرباز به زیبایی و ظاهر خود میدهند، دارد، این مواد آرایشی نشان از ارزشهای فرهنگی و تاریخی مردم ایران باستان است که هنوز هم در زمینه زیبایی و آرایش مورد استفاده قرار میگیرند.
بنابراین از آنجایی که آرایش زنان در ایران باستان بر اساس این هفت مورد اصلی بوده، امروزه هم به آن هفت قلم آرایش گفته میشود، البته باید توجه داشت که امروزه مواد آرایشی تنوع بیشتری پیدا کرده است اما اصطلاح هفت قلم آرایش همچنان رواج دارد.
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز ۰ / ۵. امتیازها: ۰
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.